Mennesker har altid kendt til elektricitet

Mennesker har siden oldtiden været bekendt med elektricitet. Det er jo det, der får det til at lyne og tordne. Navnet elektricitet kommer fra det græske ord for rav, da man dengang fandt ud af at man ved at gnide uld mod rav kunne skabe en særlig kraft. Men det var først langt senere at el som vi kender det i dag blev opfundet.

Hvornår blev el opfundet?

Men hvornår blev el opfundet i den form vi kender det nu? Det er lidt svært at sætte årstal på, men en række personer har spillet en stor rolle i udbredelsen af el til at være noget vi tager helt for givet som en del af vores hjem og dagligdag. Blandt de personer to er danske H.C. Ørsted og amerikanske Thomas Edison.

H.C. Ørsted

Den danske fysiker H.C. Ørsted levede fra 1777 til 1851, og betegnes som en af hovedpersonerne i den danske guldalder i 1800-tallet, hvor kunst og kulturen blomstrede i København samt i udbredelsen af el. Blandt andet var han gode venner med forfatter H.C. Andersen. Ørsted er dog mest kendt for at have opdaget elektromagnetismen, altså de fysiske egenskaber af et elektromagnetisk felt, og en del af baggrunden for muligheden for at frembringe strøm og el. Andre førte siden Ørsted opdagelse videre og fik mere system på opdagelse.

Thomas Edison 

Amerikanske Thomas Edison levede fra 1847 til 1931. Mange betegner Thomas Edison som manden, der står bag opfindelse af det elektriske lys. Så entydigt er det ikke. Andre havde sat det i systemer før ham. Men Edison havde en stor indflydelse på udbredelsen af det elektriske lys, da han blandt andet opfandt jævnstrømsgeneratoren og de første funktionelle elpærer. I 1881 kunne Edison blandt andet levere strøm til 59 kunder i New York, og siden blev dette udbredt til hele Amerika og siden resten af verden. Det arbejde Edison udførte var et vigtig skridt for, at vi i dag kan tage for givet, at vi har elektrisk lys og el generelt i vores hjem.